North Fitzroy House

Timmins+Whyte have been enjoying the challenges of extending narrow period houses that have limited light and are close to their neighbours. This house in North Fitzroy was no exception.
The proposed upper level addition has been sited within the 'envelope' created by projected sight lines as outlined in the Heritage Overlay and noted in "Contributory buildings" guidelines. It respects the scale and form of the existing streetscape while housing a series of well needed spaces for the family. The upper storey is essentially a roof that folds down forming sides, as opposed to a roof and two walls. This allows the building to appear recessive and carves off what could have been a bulky box. The walls splay in to allow the neighbour breathing space and the inhabitants daylight and fresh air, that will allow summer heat to exhaust up through the stair and out through the roof via wind operated roof fans.
The study/bedroom at the rear has opened up views to the city scape and the backyard while the north facing bedroom receives morning and afternoon sun and roof screens shade the late afternoon (hot summer) sun, giving natural dappled light.

North Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy HouseNorth Fitzroy House
© 2018 TIMMINS+WHYTE
Site design and build Grosz Co. Lab | Web Design Melbourne