Monash Veterinary Clinic

The Monash Vet has found itself on the pages of 'BPN' Magazine, 'The Veterinarian' and 'Artichoke'. The building, handed over in July 2009, has four consulting rooms, two surgeries, dog wash for public use and separate cat and dog wards. The building is a recognisable, purpose built veterinary clinic. We developed the idea of a patient arriving at the clinic in a cardboard box and used this to guide our interior palette and external detailing. The awning at the front is reminiscent of the flap of a cardboard box in an open position; the ribbed (colorbond) facade treatment is the corrugated wall construction of cardboard. The signage also reflects this, with the "fragile" and "this way up" signs being reinterpreted into illuminated dog, cat and rabbit. The "handle with care" became "handled with care" stamp like graphic on the side.
Public areas are to the north including the reception and by limiting the aperture of the western windows the building temperature levels are stabilised during peaks in both summer and winter. Double glazing was used to further cut down the heat transfer and requires less energy for cooling. Ventilation to the wards is mechanical only as windows needed to be sealed to minimise noise transfer to the outside and into the surgeries. Rainwater tanks collect roof runoff for watering the (drought resistant) landscaping. The lighting is run on a "motion sensors on occupancy" basis to minimise unnecessary energy consumption and the lamps are energy efficient.

Monash VetMonash VetMonash VetMonash VetMonash VetMonash VetMonash Vet
© 2018 TIMMINS+WHYTE
Site design and build Grosz Co. Lab | Web Design Melbourne