Launceston House

The sloping site is home to an existing weatherboard home with some deco features. The extension which steps up the site includes a deck that receives sun all year round. The family has 3 children under 6 and one on the way. The new spaces allow for the family to live comfortably now and as the children become teenagers. We designed a back to back fireplace at the heart of the family room and deck. More often than not the family is outside so the deck is an important addition to the series of new spaces. The fireplace on the deck side is made from recycled bricks and is beautifully detailed and crafted. The floors and all the weatherboards are also recycled.

The roof lines over the main extension are a reflection of the site. The living roof rises to a generous height to take in the northern light and sun and by using openable windows at its highest will naturally ventilate in summer. The palate used is similar to the existing house to tie it in but the roof lines and spaces are contemporary and proportionate.
The roof over the kitchen and the dining rises up to the backyard to enable Prue and Bob to keep an eye on the kids even when playing at the very top of the sloping site and admire their mature trees which attracted them to this particular site.

Launceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston HouseLaunceston House
© 2018 TIMMINS+WHYTE
Site design and build Grosz Co. Lab | Web Design Melbourne