Lantern House

Open plan living within a small footprint can be challenging to avoid cramped functions. Our clients wanted to live, cook, gather, lounge, read and socialise in one sunny externally connected space. In order to give the functions space and definition, ceiling volumes and textures were utilised to create zones. A double height void space connects the landscaped spaces to the east and west visually physically, and a balcony area becomes a part of the space to read or converse. The scale of the void is grand like the heritage listed front of the house. But unlike its Victorian, heavy dark street address the extension is a light, bright breathing space of calm.

Passively cooled in summer the extension has been designed to play with light, it allows the space to bathe in it, it controls it, or the striped shadow and light somewhere in between through the automated blinds on the upper level. The project incorporates a large water bladder under the front verandah to water the gardens and solar panels on the roof. Openable skylights allow the risen heat in summer to expel out of the house, forced upward from the louvred glass windows below.

A shell has been formed with Matte white Colorbond cladding on a lightweight timber structure to protect the warm timber interior linings, windows and doors from the weather.

The house is a series of choreographed spaces with views to the outside from every angle. There is a sense of calm, like being at a day spa. It feels soft, it feels light and unfussy. The main living and kitchen now feel part of the whole site, and will evolve and change with seasons as the garden grows.

Ohtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka HouseOhtsuka House
© 2020 TIMMINS+WHYTE
Site design and build Grosz Co. Lab | Web Design Melbourne